Geen 10 baby’s geboren

De Zuid-Afrikaanse moeder die had beweerd te zijn bevallen van 10 baby’s, blijkt gelogen te hebben. Het wordt nog beter: ze was niet eens zwanger. Dat blijkt uit de gegevens van de lokale overheid, die een onderzoek gestart was naar de opzienbarende bevalling.

Ze hadden een grondige controle uitgevoerd bij alle ziekenhuizen in het gebied om de claim van de vrouw, Gosiame Thamara Sithole, te verifiëren. Het blijkt dat geen van de ziekenhuizen in de provincie, zowel de openbare als de privé-ziekenhuizen, gegevens had over de bevalling.

De mevrouw was niet eens zwanger

Uiteindelijk wisten de onderzoekers contact te leggen met de 37-jarige vrouw en werd ze opgenomen voor een psychiatrische evaluatie die 72 uur duurde en met een week is verlengd. In de verklaring van de lokale overheid is te lezen dat mevrouw Sithole geen baby’s heeft gebaard en zelf de afgelopen tijd niet eens zwanger is geweest.

Om de soap compleet te maken, heeft de regering de openbaar aanklager opgedragen om juridische stappen te ondernemen tegen de krant die met het nieuws van de mega-geboorte kwam, de Pretoria News. Het vervolgverhaal, waarin de suggestie werd gewekt dat de regering probeerde medische nalatigheid te verdoezelen, door Sithole vast te houden, viel duidelijk niet in goede aarde.

In de verklaring is verder te lezen dat de beschuldigingen vals en ongefundeerd zijn en alleen dienen om de goede reputatie van het Steve Biko Academische Ziekenhuis en de provinciale regering van Gauteng te bezoedelen.