Moeder van de bruid krijgt een hoge functie

Een 65-jarige burgemeester in Brazilië kwam onlangs onder vuur te liggen nadat bekend werd dat hij getrouwd was met een 16-jarig meisje. Dit gebeurde slechts enkele dagen nadat hij haar moeder een hoge functie had gegeven als ambtenaar.

Dochter was net 16 jaar geworden

De burgmeester van Aracáuria, Hissam Hussein Dehaini trouwde op 15 april met Kauane Rode Dehaini, een model, vier dagen nadat ze 16 jaar oud was geworden. De burgemeester, die al zes keer getrouwd is geweest, had de moeder van zijn nieuwe bruid, Marilene Rode, benoemd tot secretaris van Cultuur en Toerisme van de stad enkele dagen voor de ceremonie.

De nieuwe schoonmoeder van de burgemeester, die eerder diende als directeur van het Departement Onderwijs van de stad, kreeg een salarisverhoging van $1.500 met haar nieuwe positie.

De tante van de tiener, Elizangela Rode, werkte ook als secretaris van Planning van de stad sinds oktober 2022.

Onderzoek naar aanstelling moeder en tante

Nadat het openbaar ministerie van Paraná had besloten een onderzoek in te stellen om te kijken of hij zijn invloed als burgemeester had aangewend om de beide vrouwen een hoge functie te bezorgen, werden de moeder en tante uit hun functie ontheven. De 65-jarige burgemeester is bezig aan zijn tweede termijn als burgervader van de stad.

In een verklaring verdedigde de stad de aanstelling van de moeder en betoogde dat ‘de betreffende ambtenaar aan de noodzakelijke voorwaarden voldoet voor de uitoefening van de functie, aangezien ze 26 jaar ervaring heeft in publieke dienst.’

Volgens het Braziliaanse nieuwsmedium G1 was Marilene Rode sinds 9 augustus 2021 in dienst bij de stad Aracauría toen ze werd benoemd tot adviseur van de gemeentesecretaris. Acht dagen later kreeg ze promotie om de uitvoerend assistent van Hissam Hussein Dehaini te worden.

In januari 2022 werd Rode benoemd tot directeur van het Departement Onderwijs van Aracauría.