Zenuwslopende reddingsactie van een bergbeklimmer

Een heldhaftige Poolse bergbeklimmer in de Himalaya riskeerde zijn leven bij een zenuwslopende reddingsactie van een bergbeklimmer uit India. De man uit India was in een kloof was gevallen tijdens zijn afdaling van de top van de op tien na hoogste berg ter wereld.

De Indiase klimmer Anurag Maloo probeerde de Annapurna in het westen van Nepal te overwinnen, toen hij zijn poging op een hoogte van ongeveer 7100 meter staakte en vervolgens tijdens zijn afdaling vermist raakte.

Na drie dagen geen contact met hem te hebben gehad, sloten Adam Bielecki en Mariusz Hatala zich aan bij een groep Sherpa’s die op weg waren om de vermiste man te redden. De twee Poolse klimmers waren op de berg om een nieuwe route te plannen op de noordwestelijke flank van Annapurna. Toen het nieuws van de vermiste Indiase binnenkwam, schuilden ze en wachtten op een verandering van het weer.

Afdalen vanuit een helikopter

Na het lokaliseren van de kloof waarin de bergbeklimmer uit India in terecht was gekomen, vanuit een helikopter, daalde Bielecki met gevaar voor eigen leven 50 meter af aan een touw, de diepte in.

Zijn taak was verre van gemakkelijk, aangezien de kloof zich op een van de gevaarlijkste plekken op de berg bevindt, waar de kans op lawines hoog is. Daarbij kwam nog dat het weer gestaag verslechterde, waardoor het zicht beperkt werd.

In eerste instantie was de Poolse alpinist ervan overtuigd dat Anurag Maloo het niet gered zou hebben. De opluchting was dan ook groot toen hij erachter kwamen dat de man uit india nog in leven was. Bielecki, Hatala en hun Nepalese collega’s zorgden ervoor dat de Indiase bergbeklimmer veilig gesteld werd, zodat hij vervoerd kon worden.

Bielecki schreef op Facebook: “Ik dacht dat ik naar een lichaam zocht in die 50 meter diepe kloof. Toen besefte ik dat hij nog leefde.”

Toestand geredde bergbeklimmer ernstig

Maloo werd vervolgens naar het kamp vervoerd en van daaruit met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht, waar artsen zijn toestand als ernstig beoordeelden.

Lof voor Bielecki’s heldendaden stroomde al snel binnen. Het Twitter-account Everest Today schreef: “Wij prijzen Adam Bielecki voor zijn onwrikbare moed en professionaliteit in het aangezicht van gevaar. Bedankt voor je ongelooflijke moed en expertise bij het redden van Anurag Maloo uit de kloof op Annapurna I (8091 m). Jouw hulp bij het redden van Anurag Maloo uit de kloof is buitengewoon. RESPECT.”

Poolse bergbeklimmer redt Indiase bergbeklimmer