Chauffeur bus valt flauw

Een brugklasser uit Michigan nam de controle over zijn schoolbus over nadat de chauffeur flauwviel. Hij vertelde zijn ouders dat hij wist wat te doen omdat hij de chauffeur het elke dag zag doen. De leerling was woensdag op weg naar huis van Carter Middle School in Warren, Michigan toen de buschauffeur “licht in het hoofd werd en bewusteloos raakte”, zei Superintendent Robert Livernois in een verklaring.

Snel en helder nadenken

Livernois schreef dat de “snel denkende” brugklasser – later geïdentificeerd als Dillon Reeves – “zag dat de chauffeur in nood was, naar voren stapte en hielp de bus veilig tot stilstand te brengen zonder incidenten.” Bij een persconferentie op donderdagmiddag zei Livernois dat Reeves helder nadacht en niet op de handrem trapte, maar in plaats daarvan langzaam erop te drukken totdat de bus veilig tot stilstand kwam.

Geen mobieltje zorgt voor meer oplettendheid

De stiefmoeder van de jongen, Ireta Reeves, vertelde verslaggevers tijdens de persconferentie dat ze aan haar zoon had gevraagd hoe hij wist wat hij moest doen, hij als antwoord gaf: “Ik zie [de buschauffeur] het elke dag doen.” Op de video is te zien hoe Dillon Reeves de bus tot stilstand brengt en aan zijn medestudenten vertelt: “Iemand bel 911, nu!” Studenten zijn op de achtergrond te horen terwijl ze schreeuwen.

Zijn vader Steve Reeves voegde eraan toe dat het waarschijnlijk geholpen heeft dat zijn zoon geen mobiele telefoon heeft, waardoor hij meer oplettend is op zijn omgeving.

Geen van de 66 leerlingen gewond

Livernois zei dat toen de bus tot stilstand kwam, twee mensen te hulp schoten – een voetganger en een bestuurder in een ander voertuig. Zij hielpen de studenten uit de nooduitgang van de bus te halen, voordat de hulpdiensten drie tot vier minuten later arriveerden om de chauffeur te behandelen. Geen van de studenten raakte gewond bij het incident.
Livernois schatte dat de bus ongeveer 66 studenten vervoerde en dat Reeves’ acties “het verschil maakten in deze crisis.” “Dillon is dit jaar een geweldige vent geweest,” zei zijn stiefmoeder op de persconferentie van donderdag. “Om zoiets te doen, raakt mijn hart… laat mijn hart een slag overslaan. Ik ben ontzettend trots op hem.”

Brugklasser in actie