Tot 10 jaar gevangenisstraf voor gouden pistool

Een Amerikaanse vrouw is gearresteerd in Australië nadat er een met 24-karaats verguld gouden pistool in haar bagage werd gevonden. De vrouw, die niet geïdentificeerd is, kwam aan in Sydney vanuit Los Angeles en had geen vergunning voor het vuurwapen, aldus de Australische Border Force (ABF). De 28-jarige vrouw kan tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Foto’s die door de ABF zijn vrijgegeven, tonen een luchthavenscan van de bagage van de vrouw, waarbij het vuurwapen in haar tas te zien is. Een tweede foto toonde het pistool nadat de tas was geopend. In een verklaring zei een ABF-functionaris dat geavanceerde detectietechnologie had geholpen om een gevaarlijk wapen tegen te houden dat het land binnen wilde komen. “Keer op keer hebben we gezien hoe goed ABF-functionarissen zijn in het richten op en stoppen van illegale en zeer gevaarlijke goederen die de grens van Australië overschrijden,” zei ABF-commandant Justin Bathurst.

Ambtenaren zeiden dat de 28-jarige vrouw in staat van beschuldiging was gesteld en maandag voor de Downing Centre Local Court verscheen, waar ze op borgtocht werd vrijgelaten. Haar visum kan worden ingetrokken en ze kan gedwongen worden om Australië te verlaten, in afwachting van de uitkomst van de rechtszaak.

Recordaantal vuurwapens in beslag genomen

Passagiers op binnenlandse vluchten in de VS kunnen met vuurwapens reizen in een ingecheckte tas wanneer deze ongeladen en vergrendeld is in een hardshell koffer. Reizigers moeten ook aan de vertegenwoordigers van de luchtvaartmaatschappij laten weten dat ze van plan zijn met het wapen te reizen tijdens het inchecken.

In 2022 werd er een recordaantal vuurwapens in beslag genomen van Amerikaanse luchthavenpassagiers bij de checkpoints. In totaal ging het om 6.301, aldus de Transportation Security Administration (TSA).

In vergelijking daarmee heeft Australië enkele van de meest uitgebreide vuurwapenwetten ter wereld. Ze werden ingevoerd nadat in 1996 35 mensen werden gedood door een schutter in Tasmanië. Na de aanval werden alle automatische en semi-automatische wapens verboden en werden ongeveer 600.000 wapens overgedragen als onderdeel van een verplicht overheidsopkoopprogramma.