Gewoon betalen was ook een optie

Een manager van een broodjeszaak in New York heeft bekend dat hij zijn voormalige baas geholpen heeft om een werkneemster van hem te vermoorden. De reden voor de moord was achterstallig salaris dat de 22-jarige vrouw nog kreeg van de eigenaar van een eetcafé. In plaats van gewoon het geld te betalen, leek het de twee mannen een beter plan om de vrouw om het leven te brengen.

Drie dagen plannen

De 35-jarige James Duffy, heeft verleden maand schuld bekend en zal naar verwachting getuigen tegen zijn voormalige werkgever, de 52-jarige Giorgios Kakavelos. Duffy vertelde aan de politie hoe ze samengewerkt hebben om de vrouw te vermoorden. Ze waren drie dagen bezig geweest om de moord te plannen. Vervolgens hielp hij de 52-jarige man om het lijk te verbergen en zich van het bewijsmateriaal te ontdoen, waaronder de honkbalknuppel, dat bij de moordpartij gebruikt werd.

Drank en crack

De 52-jarige Kakavelos heeft echter een compleet ander verhaal. Volgens hem wordt zijn voormalige werknemer door de politie gebruikt om hem te pakken te krijgen. Duffy had toegegeven dat hij alcohol had gedronken en crack had gerookt in de dagen voorafgaand aan de moord. Hij zou zelf nog geld krijgen van de 22-jarige vrouw en had haar daarom vermoord.

Volgens de advocaat van Kakavelos kwam zijn cliënt onverwacht in een vreselijke bloedige scène terecht. Duffy bedreigde hem en zijn familie vervolgens als de 52-jarige man niet mee zou helpen om van het lichaam af te komen. Het verhaal dat hij geld schuldig zou zijn aan de vrouw klopte ook niet. De advocaat zei dat Duffy er overduidelijk iemand anders bij probeerde te betrekken en als de aanklager een dronken crack gebruiker als getuige wil opvoeren, dan kon hij zich daar helemaal in vinden.

Bewijsmateriaal

Duffy zei in een uitgebreide verklaring dat hij op de avond van de moord de 22-jarige vrouw met een honkbalknuppel had geslagen. De 52-jarige man hielp hem door een vuilniszak over het hoofd van het slachtoffer te doen, waarop Duffy haar met een hamer sloeg en haar uiteindelijk wurgde. Om van het lichaam af te komen, hadden ze een ondiep graf gegraven waar ze na middernacht het lijk in hadden gelegd. Vervolgens hadden ze het graf bedekt met cement, kunstmest en stokken.

Ondanks dat de eigenaar van het eetcafé ontkent dat hij verder iets met de moord te maken heeft, behalve dan dat hij geholpen heeft om het lijk te verbergen, zijn er een aantal dingen die in zijn nadeel werken. In de dagen voorafgaand aan de moord had hij ducttape, bleekmiddel en wasmiddel gekocht en had hij Duffy 1600 dollar gegeven.

De advocaat zei dat de aankopen voor het eetcafé van de man waren, maar uiteindelijk werden gebruikt bij het wegwerken van het lijk. De 52-jarige man was doodsbang voor Duffy en wat hij hem aan zou doen als hij niet zou helpen. Dat Kakavelos de achterbak van zijn auto opnieuw liet bekleden en schoonmaken was ook nog een ding waarvoor de advocaat een goed verhaal moet hebben.

Snelle arrestatie en bekentenis

De twee mannen werden al een paar dagen na de dood van de 22-jarige vrouw gearresteerd. Het was Duffy die al snel aan de politie vertelde waar het graf was. Hij had een deal met de politie gesloten om aan een levenslange gevangenisstraf, zonder kans op vrijlating, te ontkomen. In ruil voor de medewerking krijgt hij een gevangenisstraf van maar 18 jaar tot levenslang.