Een rechter idioot noemen

In San Jose, Amerika, vergat een verzekeringsadviseur dat zijn microfoon nog open stond en noemde de rechter een “idioot”, beter gezegd: “This fucking judge is an idiot.” Dat zijn nu precies de dingen die je niet tegen een rechter moet gaan zeggen, want daar kunnen ze wel eens wat snibbig op reageren.

Microfoon stond niet op mute

Het proces ging over een fataal auto-ongeluk in 2016. Rechter Roberta Hayashi was de jury aan het selecteren, toen de man het zinnetje er uitgooide. De rechter moest vervolgens uitzoeken wie degene was die het gewaagd had om haar een idioot te noemen. Al snel werd duidelijk dat het om de verzekeringsadviseur ging, die vervolgens te horen kreeg dat het de rechter speet dat ze in zijn ogen een idioot is, maar dat hij echt zijn microfoon op dempen moet zetten voordat hij deze taal de wereld in slingert. Verder stelde ze het op prijs als hij geen obsceniteiten meer zou gebruiken in de rechtszaal.

Hij was gefrustreerd

Daarmee was voor hem echter de kous nog niet af, want ze eiste dat hij zijn excuses aan de rechtbank aan zou bieden. Dat vond hij een goed moment om zijn frustraties te uiten, die er toe geleid hadden dat hij de rechter als “idioot” kwalificeerde. De discussie die daarna ontstond was heftig te noemen. De rechter probeerde erachter te komen wat de de man met de rechtszaak te maken had, terwijl hij wisselde tussen zeer beknopte excuses en herhalend te blijven melden dat hij gefrustreerd was.

Altijd op dempen zetten?

Nadat de rechter op haar strepen had gestaan, melde de man dat hij de rechtszaak aan het volgen was namens de verzekeringsmaatschappij, die één van de partijen is. Uiteindelijk besloot de rechter dat de uitspraak van de verzekeringsadviseur de voortgang van de rechtszaak niet zou beïnvloeden, omdat de juryleden niet wisten wie verantwoordelijk was voor de profaniteiten.

De man meldde later aan Mercury News dat hij niet kon begrijpen dat zijn microfoon niet op mute stond. “Ik zet hem altijd op dempen”, was zijn reactie. Dat altijd kan hij overigens veranderen in “heel vaak.