Whiskey drinken terwijl huis afbrand

In Kennford, Engeland, heeft een man zijn huis af laten branden om te voorkomen dat zijn vrouw, die van hem vervreemd was, haar deel zou krijgen.

De man, John McCorry, wilde het 200 jaar oude huisje niet verlaten, maar zijn vrouw Hilary had een gerechtelijk bevel waarmee de verkoop afgedwongen kon worden. John gebruikte een gasbrander in een werkplaats achter het huis om het vuur te starten. De werkplaats lag naast een opslagruimte die vol stond met gasflessen.

Nadat hij de brand had gestart, ging hij in zijn favoriete stoel in de tuin zitten en dronk whisky, terwijl het vuur langzaam om zich heen sloeg. Hij deed geen enkele poging om het vuur te blussen of de brandweer te bellen. Een buurman vroeg zich af waar hij mee bezig was, waarop hij als antwoord kreeg: “ik kijk hoe het brand.”

De gepensioneerde timmerman had eerder op de dag weten te voorkomen dat zijn vrouw haar meubels, waaronder een piano, mee nam uit het huis. Hij gaf wel zijn hond aan haar in bewaring.

Brandweer weet erger te voorkomen

Het hele dorp werd afgesloten toen de brandweer begon met blussen. Ze wisten te voorkomen dat de gasflessen explodeerden, wat een enorme vuurbal zou hebben veroorzaakt die het hele huis zou hebben vernietigd. De schade door de brand was echter nog steeds groot, vooral aan het dak en op een tussenverdieping. Het huis, dat op punt stond te worden verkocht voor bijna 640.000 euro bracht na de brand nog maar 370.000 euro op.

De schade door de brand bleek niet verzekerd te zijn omdat John gestopt was met het betalen van premies. Hij had zijn vrouw, die ondertussen ergens anders was gaan wonen, daarvan niet op de hoogte gebracht. 

Gepensioneerde timmerman moet waarschijnlijk de cel in

Uiteindelijk gaf de man in tegenover de rechter brandstichting toe, maar beweerde dat het per ongeluk ging, terwijl hij aan het roken. Hij zou met de gasbrander koperen deurklinken hebben schoongemaakt in de werkplaats. Zijn verweer werd afgewezen na onderzoek door de rechtbank.

Volgens de rechter was het een trieste zaak die veroorzaakt zou kunnen zijn door drank en depressiviteit. Dat neemt niet weg dat de brand opzettelijk is gesticht uit vijandigheid jegens zijn vrouw.

De rechter stelde de strafeis uit tot augustus, maar heeft wel aan McCorry verteld dat hij waarschijnlijk de gevangenis ingaat.

De aanklager liet weten dat de vrouw van McCorry twee jaar voor de brand was verhuisd nadat het huwelijk van 30 jaar was beëindigd. Hij bleef in het huis wonen, waarop zijn vrouw naar de rechtbank stapte om het huis te kunnen verkopen. 

De nieuwe eigenaren zouden 20 juni in het huis hun intrek nemen, maar McCorry stichtte op 17 juni de brand en verhinderde dat verhuizers de spullen van zijn vrouw ophaalden.