Verdachte verkrachting opgepakt

Na 14 jaar is in Florida een man opgepakt, die wordt verdacht van verkrachting. Ze hebben de informatie van een Genealogische test website gebruikt om het DNA van de man te kunnen matchen. 

De verkrachting vond plaats in 2007 toen een studente van de Universiteit van Tampa terugliep naar het studentenhuis waar ze woonde. Ze had een populair muziekfestival bijgewoond. Naar eigen zeggen was ze dronken en strompelde ze af en toe. Ze kwam de verdachte tegen, die haar aanbood om haar naar studentenoptrekje te brengen, waar hij haar vervolgens verkrachtte. 

Online databases

Er was DNA-bewijs verzameld op het plaats delict, maar er werden geen overeenkomsten gevonden in de databases die ze toen tot hun beschikking hadden. De zaak bleef meer dan een decennium onopgelost, totdat de cold case zaak weer werd opgepikt. Rechercheurs bekeken de zaak opnieuw en begonnen met het doorzoeken van online databases voor genealogische tests, waaronder Gedmatch en Familietree. Dat zijn twee diensten die vaak worden gebruikt door mensen die op zoek zijn naar familie of voorouders.

DNA match

In een laboratorium werd de 44-jarige man uit Florida geïdentificeerd als de mogelijke verdachte. De politieagenten togen daarop naar West-Virginia, waar hij nu woont, om DNA af te nemen. Dat leverde een match van één op de 700 miljard op.

Ruben Delgado, assistent-commissaris van de politie, liet weten dat het 14 jaar geduurd heeft voordat er een oplossing was in deze zaak. Het was belangrijk voor ons, maar zeker voor het slachtoffer dat deze zaak tot een einde werd gebracht