Langste rechte lijn lopen uitdaging

Een koppel heeft met succes de langste rechte lijn in Engeland gelopen, zonder dat ze een verharde weg overstaken. De 32-jarige Calum Maclean en de 41-jarige Jenny Graham moesten daarvoor bergen beklimmen, door geulen klauteren en her en der steile rotswanden meenemen in hun looptocht. In totaal hebben zij 75,44 kilometer overwonnen om de uitdaging tot een goed einde te brengen.

Er waren geen vaste paden op de route door de Cairngorms, dus moesten door de heide heen en steile hellingen nemen.

Bijna 84 uur gelopen

Afgelopen maandagavond kwamen ze aan, nadat ze de toch van Pass of Drumochter naar Corgaff hadden afgelegd in 83 uur en 56 minuten. Voor de tocht droegen ze rugzakken van 16 kilo het stuk met daarin tenten en eten om het vierdaagse avontuur goed door te komen.

Het was Calum Maclean die met het idee kwam om de toch te doen. Hij is blij dat hij het uiteindelijk gedaan heeft, maar hij zou de tocht niet nog een keer doen. Het was volgens hem zwaar om door de dichtbegroeide heide te lopen. Ze moesten zich vooral concentreren op de steile rotsachtige delen van de tocht en uitzoeken hoe ze zonder touwen te gebruiken toch veilig beneden aankwamen. Ze hoefden geen rotsen te beklimmen, maar de af en toe was het op sommige plekken dusdanig steil dat ze tot het uiterste gedreven werden.

Niet uitglijden

“Er waren zeer steile stukken om af te dalen, naast kliffen, waar we ons echt op moesten concentreren. Onze zintuigen waren geprikkeld, want als je voet uitgleed, dan bracht je jezelf in gevaar.”

Er zijn mooie foto’s gemaakt van de rechte lijn lopen uitdaging, die te vinden zijn bij het artikel van BBC News.