TV-host wordt geschorst

Een tv-host uit de Ivoorkust is voor 30 dagen geschorst. Hij vroeg een gast in zijn prime-time televisieshow om een verkrachting te simuleren met een paspop. De onafhankelijke raad voor televisie van de Ivoorkust kondigde de schorsing aan van de populaire televisiepresentator Yves de Mbella. In een statement van de raad is te lezen dat er sprake was van obsceen taalgebruik, het goedkeuren van verkrachting en het zelfrespect van vrouwen werd aangetast.

Het televisiestation Nouvelle Chain, een private onderneming, verontschuldigde zich voor de gewraakte uitzending. De laatste aflevering van de tv-show, die voor aanstaande vrijdag in de planning stond, werd geannuleerd. 

Spijtbetuiging op Facebook

Mbella reageerde op Facebook dat hij voor een schokeffect had gezorgd, terwijl zijn bedoeling was om het bewustzijn over verkrachtingen te vergroten. Hij zei dat hij een grote fout had gemaakt en dat hij spijt heeft van alles wat gezegd en gedaan is in zijn tv-show. De tv-presentator smeekt om vergiffenis van de slachtoffers van verkrachting.

Paspop gebruikt om verkrachting na te bootsen

In het fragment waar de ophef over ontstaan was, vroeg Mbella aan een gast om te demonstreren hoe hij vrouwen verkrachtte. Er werd een vrouwelijke paspop bijgehaald om het visualiseren. Op een gegeven moment hielp de tv-presentator zelfs met een paar aanpassingen aan de paspop en vroeg hij hoe de verkrachter zijn slachtoffers koos. Had hij liever dat ze slank of dik waren en of de slachtoffers genoten van de verkrachting.

Dit zorgde voor grote ophef op de social media in de Ivoorkust en in West- en Centraal Afrika.