Stroomuitval door cryptomining

Het Iraanse Ministerie van Energie denkt de oorzaak te hebben gevonden voor de recente stroomuitvallen in Teheran en een aantal andere grote steden. Cryptomining zou de grootste boosdoener zijn voor dit hoofdpijndossier, vlak voor de algemene verkiezingen in juni.

In de afgelopen dagen waren er plotselinge stroomonderbrekingen in de grootste steden van Iran. Het gevolg was dat bedrijven en fabrieken hun deuren moesten sluiten. Het verkeer in de steden werd ernstig beïnvloed, vooral in de drukke gebieden, omdat de stoplichten op de kruispunten het niet meer deden. Online lessen werden stopgezet en het resulteerde zelfs in verlies van het Iraanse schaakteam, dat online meedeed aan een groot toernooi.

Honderdduizenden studenten konden hun eindexamen niet afleggen en miljoenen Iraniërs waren niet echt blij dat hun airconditioning het niet deed terwijl de temperatuur rond de 40 graden lag.

 

Presidentsverkiezingen

 

De stroomuitval zou een hekel punt kunnen worden bij de aankomende presidentsverkiezingen in juni. De opkomst zou beduidend lager kunnen liggen dan normaal het geval is. De minister van Energie, Reza Ardakian, heeft zijn excuses aan de inwoners aangeboden.

 

De black-outs worden toegeschreven aan de slechte infrastructuur in het land en te weinig investeringen om de boel goed draaiende te houden. Daarnaast heeft cryptomining grote druk gelegd op het elektriciteitsnet van het land. Het zou volgens het Ministerie van Energie vooral te danken zijn aan degene die zonder vergunning aan cryptovaluta willen komen.

 

Cryptomining verboden tot september

 

Het hoofd van de PR-afdeling van het ministerie laat weten dat er maar één buitenlands bedrijf zich mag bezighouden met het cryptominen namelijk het Iran-China consortium. De plek waar dat gebeurt bevindt in de stad Rafsanjan in de provincie Kerman, het zuiden van Iran. Daar zou slechts 354 megawatt gebruikt worden.

 

Het grootste probleem zijn volgens hem bij de mensen liggen die zich illegaal met de delving van de cryptomunten bezighoudt. Het zou om 8000 systemen gaan die draaien zonder vergunning. Die zouden gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor een elektriciteitsgebruik van 2000 megawatt en daardoor de oorzaak zijn van de enorme stroomuitval in het land.

 

President Rouhana kondigde afgelopen woensdag aan dat alle cryptomining, met of zonder vergunning, verboden zullen worden tot minimaal september.