Een team speurhonden, die getraind zijn om drugs op te sporen, hebben op een Engels vliegveld laten zien dat ze in ieder geval een goed reukvermogen hebben. Het nadeel is dat ze niet zo goed zijn in het vinden van drugs, maar des te beter in porties kaas en worsten. In totaal heeft het project met de drugshonden 1,9 miljoen euro gekost, maar de resultaten vallen vies tegen.

Drugshonden op Engels vliegveld vinden weinig drugs

Een evaluatie van het project op het vliegveld van Manchester leverde niet de gewenste uitkomsten op. In zeven maanden was het de honden gelukt om geen enkele zware drug zoals heroïne of cocaïne te vinden. Het voorkomende effect dat de honden hebben was moeilijk te meten, maar de harde cijfers gaven aan dat ze een zeer laag rendement hadden qua initiële investering. Er werd alleen al 1.4 miljoen euro uitgegeven aan bijvoorbeeld kennels voor de honden en de setup kosten van de eenheid.

In het rapport dat werd opgemaakt is te lezen dat ze geholpen hebben bij het ontdekken van 46 kilo illegale sigaretten en 181 kilo vlees. Op de drugs, die de hoogste prioriteit hadden, scoorden ze echter een dikke vette nul. Eén van de speurhonden, die getraind was om dierenproducten te ontdekken, gaf meerdere keren aan dat hij wat gevonden had. Dat bleken echter voor het merendeel kaas en worstjes te zijn die Britse toeristen mee naar huis wilden nemen.

Het management van het vliegveld gaat onderzoeken op welke manier de honden beter ingezet kunnen worden.