In Manatee County, Florida, is de noodtoestand uitgeroepen want een groot afvalwaterreservoir staat op het punt van doorbreken. Er wordt met man en macht gewerkt om een catastrofale overstroming te voorkomen. Het water in het reservoir is een mix van zout water, zoet water, afvalwater en afgevoerde kunstmest. De gouverneur heeft benadrukt dat het water niet radioactief is omdat er pleistergips in zou zitten, een radioactief product dat bij het maken van kunstmest gebruikt wordt.

Evacuatie begonnen

Er is begonnen met het evacueren van 316 gezinnen, die kregen afgelopen zaterdag de opdracht om hun huizen te verlaten. Er was een waarschuwing uitgegaan dat het Piney Point reservoir zou kunnen instorten waardoor hun huizen overspoeld zouden kunnen worden door golven tussen de 4 en de 6 meter.

600 miljoen liter water per minuut

Het probleem is dat een deel van de keermuur van het reservoir zijwaarts is geschoven. Dat betekent dat een totale instorting tot de mogelijkheden behoort. Mocht dat gebeuren dan stroomt er binnen enkele minuten 600 miljoen liter water naar buiten. Daar komt bij dat een aardgasfabriek in het overstromingsgebied staat, wat tot extra zorgen leidt bij het bestuur van Manatee County.

Gevangenis nog niet geëvacueerd

Een gevangenis, die op anderhalve kilometer van het afvalwaterreservoir staat, wordt nog niet geëvacueerd. De gevangenen worden echter wel naar hogere verdiepingen verplaatst en op de begane grond liggen nu zandzakken. Volgens een hoge vertegenwoordiger van de county, Scott Hopes, kan het gebied overstroomd worden met een paar meter water.

Week voor sein veilig gegeven kan worden

Er wordt keihard gewerkt om het water uit het reservoir zo snel mogelijk te verplaatsen naar een veiligere plek, maar het kan een week duren voordat het sein veilig gegeven kan worden. In totaal wordt er iets meer dan 83,000 liter water per minuut geloosd en volgens Hopes zal het risico van een totale instorting binnen een paar dagen afnemen.

Officials hopen dat het meevalt met de besmettingsgraad van het water, maar ze bereiden zich wel voor op aanzienlijk schade in de county.

Nieuwsvideo dreigende Piney Point overstroming