Van lelijk tot lelijker

Een kunstgallery in Shanghai is gestopt met een controversiële expositie waarin 5000 foto’s en video’s te zien waren van vrouwen. Dat is op zich niet zo erg, ware het niet dat de dames werden gerangschikt op lelijkheid. Niet voor niets heet de expositie: “Uglier and Uglier.”

De Chinese kunstenaar Song Ta heeft al de beelden bij elkaar verzameld op een campus van een universiteit. Het rangschikken op lelijkheid gebeurde vanuit het perspectief van de kunstenaar. Hij zou de expositie in 2013 hebben gemaakt en het is al in een aantal kunstgalleries tentoongesteld.

Expositie valt niet in goede aarde

Dat ging goed, tot het in de OCAT-gallery in Shanghai terechtkwam. Daar kreeg het de volle laag en is uiteindelijk onder druk van de kritiek vanuit het publiek, verwijderd. De kunstenaar zou ooit gezegd hebben dat hij en zijn assistenten de vrouwen rangschikten van “lelijk dat te vergeven is” en “lelijk dat niet te vergeven is.” Dat zou er mee te maken kunnen hebben dat de reacties van de mensen niet mals waren.

De gallery heeft ondertussen laten weten dat ze de inhoud van het kunstwerk en de uitleg van de kunstenaar opnieuw beoordeeld hebben. Ze kwamen er achter dat het respect voor vrouwen ver te zoeken was, duh! Dat en een dingetje over inbreuk op auteursrecht, deed ze besluiten om met de expositie te stoppen. Volgens een woordvoerder ondersteunen ze diversiteit en beschouwen dit als een waarschuwing om onze dienstverlening te verbeteren en iedereen met empathie te behandelen.

Maar ik ben wel eerlijk

In 2019 liet de kunstenaar in een interview met Vice magazine weten dat hij het recht had om de waarheid te vertellen. Hij gaf toe dat hij de mensen die hij als lelijk bestempelde gekwetst had, maar voegde er aan toe dat hij in ieder geval eerlijk geweest was over de ranglijst.

Volgens hem waren het normale mensen die armen, oren, ogen of andere lichaamsdelen misten maar gewoon zo lelijk zijn, dat andere mensen zich er ongemakkelijk bij voelden. De kunstenaar zegt op een eerlijke manier tot de keuzes te zijn gekomen en dat is volgens hem een vorm van respect. Hij zou iemand niet zomaar op de eerste plaats neerzetten, want dat is in zijn ogen respectloos.

Social Media

Op de social media barstte het ook los over de tentoonstelling en werd Song Ta ervan beschuldigd van vrouwenhaat en het in een hokje plaatsen van vrouwen.

Eén iemand vroeg zich of hoe je in 2021 nog steeds en zonder enige schaamte vrouwen op deze manier kon plaatsen. Een ander liet weten dat het kunstwerk niet alleen beledigend was, maar ook de portretrechten van de individuen schendt. Deze vrouwen wisten niet dat ze gefilmd of gefotografeerd werden.

Voor foto’s en meer moet je bij OddityCentral zijn.