Premie van 10.000 dollar
Een omstreden anti-abortus wet die in mei door het parlement van Texas is gegaan, kan aanstaande woensdag van kracht worden als het Texaanse hooggerechtshof er geen stokje voor steekt. Het is dan wettelijke toegestaan om iedereen aan te klagen die hulp biedt bij het verkrijgen van een abortus bij een zwangerschapsduur van zes weken of langer. Diegene die de rechtszaak begint, kan een premie krijgen van 10.000 dollar en hoeft de gerechtskosten niet te betalen.
Als je alleen al je dochter naar een abortuskliniek rijdt of je betaalt voor je vrouw een abortus, dan is het al mogelijk dat je aangeklaagd wordt. Dat geldt ook voor een dokter die de abortus uitvoert of als je bij een abortuskliniek werkt. Je hoeft niet eens officieel door een officier van justitie aangeklaagd te worden, elke individueel kan je aanklagen. Dat kan een te nieuwsgierige buurman zijn, een ex-echtgenoot of een onbekend persoon die er een politieke agenda op nahoudt en graag zijn bankrekening gespekt ziet worden.
Anti-abortuswet of Orwelliaans systeem?
Het is zelfs zo erg dat iemand zich moet gaan verdedigen voor de rechtbank als hij of zij alleen maar zijn auto voor een abortuskliniek had geparkeerd. Uiteindelijk kunnen de juridische kosten tot in de duizenden dollars oplopen, die de persoon uit eigen zak zal moeten betalen. De wet zegt dat rechters geen advocaatkosten mogen toekennen, iets dat vaak gebeurt bij schimmige rechtszaken.
Het komt er op neer dat degene die aangeklaagd wordt voor “medeplichtigheid” aan een abortus eventueel zelfs de gerechtskosten moet betalen van degene die hem aangeklaagd heeft.
Volgens kenners is er een klimaat geschapen dat sterk doet denken aan het Orwelliaans systeem. Buren worden betaald om buren te verraden terwijl bij advocatenbureaus de champagneflessen worden opengetrokken. De advocatuur gaat namelijk flink profiteren van het verloop van deze processen. Klinieken kunnen gedwongen worden om de medische dossiers van vrouwen over te dragen, zodat bewezen of weerlegd kan worden dat ze een abortus hebben gehad en hoe oud het embryo was.
Hooggerechtshof laatste drempel
Het totalitaire systeem werd ingevoerd om de tegenstanders van abortus in de kaart te spelen. Die denken een slimme manier te hebben bedacht om ervoor te zorgen dat rechtbanken de wet tegenhouden voordat deze van kracht wordt. Door iedereen een soort van aanklager te maken, wordt het voor de voorstanders van de abortusrechten moeilijk om te kijken wie ze voor de rechter moeten slepen om de handhaving te stoppen.
Het hooggerechtshof heeft dit jaar al ingestemd een zaak in Missisisippi te behandelen waarvan de tegenstanders overtuigd zijn dat dit een kans is voor de rechtbank om Roe v. Wade de grond in te boren. Veel Amerikanen hopen dat het tientallen jaren oude precedent gehandhaafd blijft maar is het ook duidelijk dat het met deze zaak in Texas allang niet meer alleen over abortus gaat. Het is eerder een bevestiging in wat voor soort land de Amerikanen willen leven.
De wet is ondertussen al door het hooggerechtshof heen.