Dinosaurus-ei bevat embryo
Een dinosaurus-ei van meer dan 66 miljoen jaar geleden, bleek een goed bewaard embryo te bevatten. Volgens onderzoekers legt deze ontdekking een verband tussen dinosaurussen en hedendaagse vogels.
Het dinosaurus-ei werd in 2000 gevonden in Ganzhou, dat ligt in de provincie Jiangxi in het zuiden van China. Het ei werd ontdekt door een bedrijf dat stenen mijnt. Medewerkers van het bedrijf hadden het vermoeden dat de stenen mogelijk fossielen van dinosaurussen bevatten, dus werden ze opgeslagen.
Embryo pas later gevonden
Het bedrijf, Yingliang Group, begon in 2010 met de bouw van het YIngliang Stone Nature History Museum. Pas toen werden de fossielen gevonden door medewerkers van het museum, die rond hadden gespeurd in de opslag. Ze ontdekten dat er botten in het ei zaten en droegen ze over aan wetenschappers. Die kwamen er na onderzoek achter dat één van de eieren een embryo bevatte.
Geweldige staat bewaard gebleven
Volgens Waisum Mai, auteur van de studie die naar het embryo werd gedaan en wetenschappelijk onderzoeker van de Universiteit van Birmingham, behoren embryo’s van dinosaurussen tot de zeldzaamste gevonden fossielen. In veel gevallen zijn de botten ontwricht of ontbreken er gedeeltes. Ze zijn dan ook erg enthousiast over de ontdekking van het embryo, die de naam “Baby Yingliang” gekregen heeft. Het is volgens haar in een geweldige staat bewaard gebleven en geeft antwoord op veel vragen over de groei en reproductie van dinosaurussen.
De dinosaurus, een oviraptosaurus, is nauw verwant aan vogels en maakt deel uit van de Therapod-groep. Dat waren vleesetende dinosaurussen die kleine voorpoten hadden en op twee poten liepen. Andere dinosaurussen in die groep zijn bijvoorbeeld de Tyrannosaurus Rex en de Velociraptor.
Opvallend kenmerk
De wetenschappers ontdekten een opvallend kenmerk aan het embryo. Het had een vergelijkbare houding in het ei, die vogels ook hebben voordat het ei uitkomt. Voorheen werd gedacht dat dit uniek was in de dierenwereld.
Volgens Steve Brussate, co-auteur en paleontoloog van de Universiteit van Schotland is het dinosaurusembryo in het ei, een van de mooiste fossielen die hij ooit heeft geziet.