Verborgen schat in kringloopwinkel
Een man was aan het rondstruinen in een kringloopwinkel in het kleine dorpje South River, dat ligt in Ontario. Met 1100 inwoners is het inderdaad niet groot te noemen, maar er werd wel iets groots gevonden. De man vond tussen de huishoudelijke artikelen en de tweedehandskleding een schilderij van ongeveer 25 cm bij 20 cm. Er stond een zilverkleurig gezicht op, in profiel met lange vloeiende rode en blauwe lokken tegen een rode achtergrond. Het schilderij moest iets meer dan 4 euro kosten, bijna niets voor zo’n mooi tafereel.
Schilderij blijkt van David Bowie te zijn
De koper van het schilderij kwam er pas later achter dat de handtekening op de achterkant van het schilderij van David Bowie bleek te zijn. Hij bracht het kunststuk naar het Canadese veilinghuis Cowley Abbot, waar het werk als echt werd geverifieerd met hulp van de David Bowie-specialist Andy Peters. Het schilderij bleek ook een naam te hebben, D Head XLVI en de waarde werd geschat op iets meer dan 6.100 euro. Er werd verwacht dat het misschien wel 8.000 euro zou op kunnen brengen op een veiling, maar daar hield het wel een beetje mee op.
Meer dan 73.000 euro op online veiling
Vanaf het moment dat de online veiling begon, liep het echter aardig uit de hand. Aan het einde van de eerste dag lagen de bedragen die geboden werden al hoger dan de ingeschatte waarde. Drie dagen later stond de teller al op 37500 euro en uiteindelijk is het verkocht voor iets meer dan 73.000 euro. Het vorige veilingrecord voor een werk van David Bowie lag beduidend lager met een bedrag van iets meer dan 22.500 euro.
Volgens Cowley Abbot maakt het werk deel uit van een serie van 47 kunstwerken die Bowie tussen 1995 en 1997 heeft gemaakt. Daar stonden bandleden op, vrienden en Bowie zelf. Het veilinghuis voegde er aan toe dat David Bowie, net als veel andere muzikanten, kunst en design heeft gestudeerd. Dat zorgde ervoor dat hij zijn hele leven een liefde voor beeldende kunst zou hebben. Daarnaast was hij ook een gepassioneerd verzamelaar en schilder. Tegen de New York Times heeft hij ooit gezegd dat kunst iets heel serieus voor hem was en het enige is dat hij ooit heeft willen bezitten.