+

    Alles van CBS

  • Aantal banen per SBI per maand, november 2024 tot en met maart 2025
    Aantal banen van werknemers per SBI per maand, november 2024 tot en met maart 2025.... Read more »
  • Vertrouwen consumenten fractie minder negatief in juni
    Het vertrouwen van consumenten was in juni een fractie minder negatief, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam in juni uit op -36. In mei was dat -37. Het oordeel over het economisch klimaat was iets minder negatief, terwijl de koopbereidheid even negatief bleef.... Read more »
  • Investeringsradar
    De Investeringsradar is een door het CBS ontwikkeld instrument om de ontwikkelingen van de investeringen mee te analyseren en in context te plaatsen.... Read more »
  • Investeringen krimpen met ruim 2 procent in april
    In april 2025 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 2,3 procent kleiner dan een jaar eerder, meldt het CBS. Er is vooral minder geïnvesteerd in overig wegvervoer (zoals bestelauto’s), vliegtuigen en gebouwen. In infrastructuur en machines (waaronder defensiematerieel) is meer geïnvesteerd dan een jaar eerder.... Read more »
  • Gebruik van tweestapsverificatie verdubbeld sinds 2017
    Steeds meer bedrijven nemen maatregelen om hun klanten of medewerkers veilig te laten inloggen op hun ICT-systemen, websites of apps. Zo nam het gebruik van tweestapsverificatie toe van 26 procent in 2017, naar 61 procent in 2024. 72 procent van de bedrijven had een wachtwoordbeleid, tegen 57 procent in 2017.... Read more »
  • Cybersecuritymonitor 2024
    Dit is het achtste jaar op rij dat het Centraal Bureau voor de Statistiek de Cybersecuritymonitor uitbrengt. Het doel van de monitor is te rapporteren over de meest actuele stand van zaken rond de cyberweerbaarheid van bedrijven en personen in Nederland. Dat gebeurt hoofdzakelijk met CBS‐cijfers over cybersecuritymaatregelen en cybersecurityincidenten.... Read more »
  • Inkomensdecielgroepen van huishoudens, 2022
    Decielgroepen van het gestandaardiseerd besteedbaar huishoudensinkomen van particuliere huishoudens exclusief studentenhuishoudens naar decielgroepen van de betaalreserve naar voornaamste inkomensbron van het huishouden, 2022... Read more »
No RSS Item
    +

    AFM

  • Reactie AFM op conclusies evaluatie Wet bekostiging financieel toezicht
    De Wet bekostiging financieel toezicht (Wbft) regelt de systematiek voor de doorbelasting van de toezichtkosten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB). In de evaluatie van de Wbft in opdracht van het ministerie van Financiën is specifiek gekeken naar de principes van proportionaliteit, stabiliteit en flexibiliteit.... Read more »
  • Recente geopolitieke ontwikkelingen beïnvloeden prijsstelling op de kapitaalmarkten sterk
    Beleggers nemen investeringsbeslissingen op basis van verwachte toekomstige rendementen. Hierbij zijn economische ontwikkelingen, de stand van de rente en toekomstverwachtingen nog steeds belangrijke factoren die de prijsvorming bepalen. Er zijn echter meer factoren die het prijsvormingsproces op de huidige kapitaalmarkten beïnvloeden, zeker op de korte termijn. Plotselinge verandering van sentiment... Read more »
  • Toetsrente hypotheken derde kwartaal 2025 is 5%
    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De toetsrente voor het derde kwartaal van 2025 bedraagt 5%.... Read more »
  • Caribisch Nederland: aanpassing normbedragen per 1 juni 2025
    De normbedragen voor de berekening van maximaal te verstrekken krediet zijn aangepast en gelden vanaf 1 juni 2025. Deze bedragen zijn wettelijk bepaald in de Regeling financiële markten BES 2012 (artikel 2:5) en wijzigen jaarlijks. ... Read more »
  • Toekomstbestendig financieel toezicht vraagt om aanpassingen in wetgeving
    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) vraagt aandacht voor een aantal knelpunten en mogelijkheden tot aanscherping in het huidig regelgevend kader. Zo ziet de AFM ruimte voor verbetering bij de informatieverstrekking aan Stichting Pensioenregister en bij de totstandkoming van beroepsreglementering voor accountantsorganisaties. Ook ziet de AFM ruimte voor versoepeling bij het... Read more »
  • FD-column Laura van Geest: werkbare wetgeving vereist gedragskennis
    Als het aan de AFM ligt, gebruikt de financiële sector gedragsinzichten om verstandige financiële keuzes te bevorderen, schrijft Laura van Geest in haar periodieke column voor het Financieele Dagblad. De column verschijnt op vrijdag online (achter inlog) en op zaterdag in de fysieke krant.... Read more »
  • AFM wil dialoog stimuleren om Gen Z te ondersteunen op financiële markten
    Gen Z (1997-2010) wordt als nieuwe generatie geconfronteerd met financiële uitdagingen. Ze oriënteren en informeren zich namelijk wezenlijk anders op de financiële markt dan eerdere generaties. Dit blijkt uit het rapport ‘Gen Z: financiële keuzes in een veranderende wereld’ van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) naar de (financiële) uitdagingen van... Read more »
    +

    Blik op nieuws - Al het nieuws uit Nederland en zijn 12 provincies

  • CBS: Gemiddelde WOZ-waarde woningen 5 procent hoger
    In 2025 bedraagt de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 398 duizend euro. 'Dat is 5,0 procent meer dan een jaar eerder', zo meldt het CBS donderdag.... Read more »
  • Steeds minder dertigjarigen ‘gesetteld’
    Dertigjarigen zijn minder vaak ‘gesetteld’. In 2021 woonden ze vaker dan tien jaar eerder bij een of beide ouders en minder vaak samen met een partner. Ook hadden minder mensen op die leeftijd een kind of een eigen woning. Dit geldt vooral voor dertigjarigen zonder vast werk. Dat blijkt uit... Read more »
  • Inflatie daalt naar 3,3 procent in mei
    Consumentengoederen en -diensten waren in mei 3,3 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. In april was de inflatie 4,1 procent. Het inflatiecijfer van mei is hetzelfde als bij de snelle raming die op 3 juni is gepubliceerd.... Read more »
  • Minder vrouwen ontvangen partneralimentatie na scheiding
    In 2023 ontving 13 procent van de recent gescheiden vrouwen partneralimentatie van een ex-partner. In 2011 was dat nog 18 procent. Het aandeel gescheiden vrouwen dat partneralimentatie ontvangt daalt al jaren op rij. Dit blijkt uit een analyse van het CBS.... Read more »
  • Energieverbruik uit hernieuwbare bronnen stijgt naar 20 procent
    In 2024 was het aandeel hernieuwbare energie 19,8 procent van het totale energieverbruik in Nederland. Een jaar eerder was dit 17,4 procent. Deze stijging komt vooral doordat er veel nieuwe windmolens op zee in gebruik genomen zijn en omdat er meer biodiesel is verbruikt voor wegverkeer. Ten opzichte van vijf... Read more »
  • Huizenprijzen hoger in bijna alle gemeenten
    De transactieprijzen van bestaande koopwoningen in nagenoeg alle gemeenten in Nederland vertoonden tot en met het eerste kwartaal van 2025 een stijgende trend. In het eerste kwartaal was de prijsstijging in de gemeente Bunnik het grootst. Dit blijkt uit nieuw ontwikkelde cijfers van het CBS en het Kadaster.... Read more »
  • Aandeel woonlasten in inkomen in de periode 2018-2023 gedaald
    De mediane woonquote, de totale woonlasten als percentage van het huishoudensinkomen, kwam in 2023 lager uit dan in 2018 voor zowel eigenaren als voor huurders. Dit meldt het CBS donderdag.... Read more »
    +

    Taxence

  • Kwijtscheldingswinstvrijstelling binnen fiscale eenheid vastgoed beperkt tot commerciële verdeling
    Belanghebbende slaagt er niet in om aan te tonen dat de kwijtscheldingswinst van ruim 20 miljoen euro aan haar moet worden toegerekend in plaats van aan de afzonderlijke vennootschappen die de leningen zijn aangegaan.... Read more »
  • Prejudiciële vragen over wijziging partnerverdeling box 3 na collectieve uitspraak massaal bezwaar
    De rechtbank Den Haag vraagt de Hoge Raad of fiscaal partners na een collectieve uitspraak in de massaalbezwaarprocedure box 3 nog hun onderlinge verdeling van de grondslag sparen en beleggen mogen wijzigen, nu de gevolgen van die uitspraak pas later duidelijk worden.... Read more »
  • Mededeling toepassen kindvrijstelling en kindtarief (hardheidsclausule)
    De staatssecretaris van Financiën heeft de hardheidsclausule toegepast in gevallen waarin de Successiewet 1956 geen mogelijkheid biedt om de kindvrijstelling en het kindtarief toe te passen, wanneer een kind erft van zijn biologische vader zonder dat er een familierechtelijke relatie bestaat en die vader dus niet juridisch als vader wordt... Read more »
  • Standpunten Kennisgroep IBR IB niet-winst/LB/PH aanslag geactualiseerd 
    De standpunten van de Kennisgroep IBR IB niet-winst/LB/PH uit de jaren 2022 – 2024 zijn geactualiseerd.... Read more »
  • KGS kwalificatie als tussenhandelaar
    De Kennisgroep omzetbelasting heeft een vraag beantwoord over de kwalificatie als tussenhandelaar.... Read more »
  • KGS reikwijdte verleggingsregeling
    De Kennisgroep omzetbelasting heeft vragen beantwoord over de reikwijdte van de verleggingsregeling en de toepassing van die regeling in twee casussen.... Read more »
  • Cursus ESG Reporting & Datamanagement
    Door op transparante wijze over ESG-impact en -prestaties te rapporteren, bouwen organisaties aan vertrouwen bij stakeholders en investeerders en beheren ze effectief risico’s. Ze benutten kansen die  duurzaamheid, maatschappelijke impact en goed bestuur hen bieden. Deze verdiepende cursus geeft je grondig inzicht in het ESG rapporteringslandschap (denk aan de CSRD/VSME en... Read more »