+

  AFM

 • FSC roept DNB en de AFM op om opvolging te geven aan potentiële liquiditeitsrisico’s bij pensioenfondsen en betrokken vermogensbeheerders
  Terwijl recente economische ontwikkelingen relatief gunstig zijn, constateert het Financieel Stabiliteitscomité (FSC) in haar vergadering van 17 februari dat markten onvoldoende rekening lijken te houden met nog altijd aanwezige macro-economische en geopolitieke onzekerheden. Wanneer de inflatie- en renteontwikkelingen tegenvallen ten opzichte van de huidige marktverwachtingen, kunnen zich een schoksgewijze aanpassing... Read more »
 • Column Laura van Geest in FD over crypto's
  Het toezicht op crypto's is het onderwerp in de periodieke column van AFM-voorzitter Laura van Geest in Het Financieele Dagblad. Het blijft tobben voor de toezichthouder. De column is ook (achter inlog) in het FD te lezen.... Read more »
 • Toetsrente hypotheken tweede kwartaal 2023 is 5%
  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt elk kwartaal de toetsrente vast voor hypotheken met een rentevastperiode korter dan tien jaar. De toetsrente voor het tweede kwartaal van 2023 bedraagt 5%.... Read more »
 • Wendy de Jong verlaat raad van toezicht (rvt) AFM
  De eerste termijn van Wendy de Jong in de raad van toezicht (rvt) van de AFM is op 15 februari jongstleden verlopen. Zij stelt zich niet beschikbaar voor een tweede termijn.... Read more »
 • Sector krijgt half jaar om aan aanpassingen SFDR RTS over fossiel gas en nucleaire energie te voldoen
  Partijen die duurzame financiële producten aanbieden krijgen tot 1 september de tijd om aan nieuwe regels van de SFDR RTS te voldoen. Die voorzien in extra informatie over investeringen in fossiel gas en nucleaire energie. Wij gaan de uitvoering van de Gedelegeerde Verordening EU 2023/363 die op 21 februari is... Read more »
 • Handelsplatform of niet? ESMA verduidelijkt het begrip multilateraal systeem
  De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft recentelijk in een opinie duidelijkheid gegeven over wanneer systemen van marktpartijen kwalificeren als multilaterale systemen. Aan de hand van deze ESMA-opinie kunnen marktpartijen nagaan of hun systemen kwalificeren als multilateraal systeem en of ze onder de juiste vergunning opereren. De Autoriteit Financiële... Read more »
 • HERs passen machine learning op grote schaal toe in handelsalgoritmes
  In Nederland gevestigde grote Handelaren voor eigen rekening (HERs) passen op grote schaal machine learning toe in hun handelsalgoritmes. 80 tot 100% van de handelsalgoritmes die zich richten op liquide en gestandaardiseerde financiële instrumenten zoals futures of equity leunen op machine-learning-modellen, blijkt uit onderzoek (pdf, 2.62 MB) van de AFM... Read more »
  +

  Blik op nieuws - Al het nieuws uit Nederland en zijn 12 provincies

 • Gemeenten begroten ruim 7 procent meer kosten voor 2023
  Nederlandse gemeenten hebben ruim 68,3 miljard euro aan kosten begroot voor 2023. Dat is 7,2 procent meer dan een jaar geleden voor 2022 werd begroot. Daarmee is de stijging van de begrote lasten kleiner dan die van de begrote baten (8,2 procent). Vooral de inkomsten uit het gemeentefonds zijn sterk... Read more »
 • CPB: armoede neemt volgend jaar verder toe ondanks koopkrachtstijging
  Ondanks dat de koopkracht dit jaar in doorsnee ongeveer gelijk blijft en volgend jaar stijgt met 2,0% neemt de armoede volgend jaar juist toe. Dit blijkt uit de nieuwste raming van het Centraal Planbureau (CPB)) het Centraal Economisch Plan 2023 (CEP) dat donderdag 9 maart is gepubliceerd. flatie daalt en... Read more »
 • Consumptie huishoudens groeit met ruim 6 procent in januari
  In januari 2023 hebben huishoudens 6,2 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in januari 2022. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer besteed aan diensten, maar minder aan goederen, meldt het CBS. Vorig jaar januari kampten niet-essentiële winkels en de dienstensector met strenge coronamaatregelen.... Read more »
 • Huizenprijzen stegen sinds 2013 het meest in regio Haarlem en de Zaanstreek
  In de voorbije periode van voortdurende stijgingen stegen de prijzen van bestaande koopwoningen het sterkst in de regio's Agglomeratie Haarlem en de Zaanstreek, gevolgd door Groot-Amsterdam. In het derde kwartaal van 2022 lagen de prijzen in deze drie regio’s bijna 130 procent hoger dan eind 2013. Echter, in het vierde... Read more »
 • ACM maakt maatschappelijk prioriteren door netbeheerders mogelijk
  De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het voor netbeheerders mogelijk maken om bij nettoegang voorrang te geven aan projecten die congestieproblemen oplossen of beperken. Dit meldt de ACM donderdag.... Read more »
 • Donderdag 2 maart 2023 is het 'Green Energy Day'
  Vandaag is het Green Energy Day. 'Als we alle duurzame energie die we in Nederland in 2023 produceren achter elkaar zouden gebruiken, is vandaag 2 maart 2023 de dag dat alle duurzaam opgewekte energie ‘op’ is voor dit jaar', zo meldt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) donderdag.... Read more »
 • CBS: Inflatie was in februari volgens snelle raming 8,0 procent
  Bij de snelle raming was de inflatie in februari 8,0 procent, zo meldt het CBS donderdag.... Read more »