+

    Alles van CBS

  • Consumptieradar
    De Consumptieradar is een door het CBS ontwikkeld instrument om de ontwikkelingen van de consumptie door huishoudens mee te analyseren en in context te plaatsen. Aan de hand van zes na econometrisch onderzoek geselecteerde indicatoren kan gevolgd worden of de omstandigheden zich gunstig of ongunstig ontwikkeld hebben voor de Nederlandse... Read more »
  • Achterstandsscores gemeenten - voorlopig, 2024/2025
    Tabellen met voorlopige achterstandsscores (geaggregeerde onderwijsscores) per gemeente op 1 februari 2024 en 2025 volgens de voorlopige gemeentelijke indeling 2026.... Read more »
  • Achterstandsscores gemeenten - definitief, 2023/2024
    Tabellen met definitieve achterstandsscores (geaggregeerde onderwijsscores) per gemeente op 1 februari 2023 en 2024 volgens de definitieve gemeentelijke indeling 2025.... Read more »
  • Snelle indicatoren Goederenvervoer
    Dit dashboard bevat informatie over de ontwikkeling van het aantal vervoersbewegingen door binnenvaartschepen, vliegtuigen, goederentreinen, vrachtauto’s en zeevaartschepen per week. Waar mogelijk is hier ook informatie te vinden over vervoerd gewicht of containereenheden en tonkilometers, deze informatie wordt in de loop van de tijd verder aangevuld. Waar mogelijk is dit... Read more »
  • Tabellen snelle indicatoren goederenvervoer
    In deze tabellen staan de cijferreeksen van het dashboard Snelle indicatoren Goederenvervoer: de ontwikkeling van het aantal vervoersbewegingen door binnenvaartschepen, vliegtuigen, goederentreinen, vrachtauto’s en zeevaartschepen per week. Voor een aantal vervoersmodaliteiten zijn gegevens over hoeveelheid vervoerde tonnen of containereenheden (TEU’S) en de vervoersprestatie in tonkilometers toegevoegd. Waar mogelijk zullen deze... Read more »
  • Bijna driekwart Nederlanders op vakantie in zomer 2024
    In de zomer van 2024 ging 72 procent van de mensen van 15 jaar of ouder op vakantie. Gemiddeld ging men twee keer op reis. Gezamenlijk ondernamen Nederlanders 21,6 miljoen zomervakanties, en een gemiddelde vakantie duurde 9 dagen. Een dag op vakantie gaan kostte gemiddeld 77 euro. Het populairste land... Read more »
  • Zaai-uien, poot-en plantuien (incl. sjalotten), naar gemeente, 2024
    Aantal bedrijven met zaai-uien, poot-en plantuien (incl. sjalotten) en areaal per gemeente voor het jaar 2024.... Read more »
    +

    AFM

  • FD-column Laura van Geest: beeldenstorm of ideeënstrijd?
    Als tegenspel tegen populistische politiek niet alleen rationeel, maar ook emotioneel moet zijn, kies dan voor de toekomst van kinderen en kleinkinderen. Kijk naar de lange termijn in plaats van de korte. Er zijn genoeg redenen om dat nu echt te gaan doen, schrijft AFM-voorzitter Laura van Geest in haar... Read more »
  • Buy Now, Pay Later: extra bescherming consumenten nodig
    In 2024 betaalden Nederlanders 17% vaker voor online aankopen met Buy Now, Pay Later (BNPL). Er waren minder, maar toch nog veel betalingsproblemen. Grote e-commerce-platforms kennen daarnaast bijna evenveel gebruikers van achteraf betalen als BNPL-aanbieders - met vergelijkbare risico’s. Dat blijkt uit onderzoek van de AFM. Wij steunen het aanscherpen... Read more »
  • CSRD-duurzaamheidsverslag geeft waardevolle inzichten
    Beursgenoteerde ondernemingen zetten stappen in duurzaamheidsverslaggeving. De eerste rapportages onder de CSRD en ESRS laten zien hoe bedrijven zich verhouden tot hun omgeving en welke impact, risico’s en kansen duurzaamheid met zich meebrengt. Dit draagt bij aan betere strategische beslissingen én transparantie voor beleggers en de maatschappij. De AFM ondersteunt... Read more »
  • AFM Market Watch: Impact van ‘wash trades’ in het huidige landschap
    Informatie beïnvloedt de besluitvorming, prijsvorming en het handelsgedrag op de financiële markten. In de afgelopen jaren is niet alleen de hoeveelheid beschikbare informatie toegenomen, maar ook de snelheid waarmee marktpartijen deze verwerken. Handelsalgoritmen reageren binnen milliseconden op signalen. In de 13e editie van de AFM Market Watch kijken we naar... Read more »
  • Brief met aandachtspunten naar AIFM-light-beheerders
    Met een sectorbrief aan alle geregistreerde beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen die onder het registratieregime vallen (de zogenoemde light-beheerders) wijst de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op een aantal aandachtspunten dat naar voren is gekomen in een recente verkenning naar deze groep beheerders. In de brief delen wij onze bevindingen en onze... Read more »
  • De rol van engagement in duurzaam beleggen
    De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verkenning gedaan naar de invulling van engagement door vermogensbeheerders en de effectiviteit ervan. We constateren dat effectiviteit lastig is aan te tonen, maar dit hoeft niet weg te nemen dat engagement een waardevol instrument kan zijn binnen een duurzame beleggingsstrategie. Ook is er... Read more »
  • Opinie FD: 'Scherp én tijdig optreden in kwetsbaar systeem'
    De examenfraude van accountants laat zijn sporen na. De AFM kijkt vooruit naar de toekomst, want het risico bestaat dat na de aandacht voor examenfraude nu andere kwetsbare plekken onder druk komen te staan, schrijven Hanzo van Beusekom en Filip van den Bergh van de AFM in het Financieele Dagblad (achter inlog). ... Read more »
      +

      Taxence

    • Cryptoactiva in Nederland: onderzoek naar bezit, risico’s en bescherming consumenten
      De minister van Financiën presenteert de uitkomsten van een onderzoek naar het bezit van cryptoactiva onder Nederlanders, de risico’s voor consumenten en de noodzaak tot verdere bescherming. De resultaten bieden inzicht in wie crypto bezit, welke risico’s zij lopen en welke stappen worden gezet voor betere consumentenbescherming.... Read more »
    • Overdracht woning aan partner geen vrijgestelde natuurlijke verbintenis
      Wie onroerend goed overdraagt aan een ex-partner tegen een te lage prijs, doet daarmee een schenking. Alleen als sprake is van een dringende morele verplichting kan een beroep op de vrijstelling voor een natuurlijke verbintenis slagen. Daarvan is in onderhavige uitspraak geen sprake, waardoor schenkbelasting verschuldigd is.... Read more »
    • G7-verklaring over mondiale minimumbelasting
      De G7-landen steunen een ‘side-by-side’ systeem dat Amerikaanse concerns vrijstelt van bepaalde internationale minimumbelastingregels, mits bestaande Amerikaanse minimumbelastingregels van kracht blijven. Dit akkoord moet zorgen voor meer stabiliteit en zekerheid in het internationale belastingstelsel.... Read more »
    • Standpunt gewijzigd van de Kennisgroep successiewet
      De Kennisgroep successiewet heeft haar standpunt over de BOR en belastinglatentie (redactioneel) gewijzigd. Dit standpunt behandelt de vraag over de berekening van het aftrekbare bedrag aan belastinglatentie als de BOR van toepassing is. ... Read more »
    • Besluit aftrek van omzetbelasting geactualiseerd per 1 juli 2025
      Het besluit over de aftrek van omzetbelasting is per 1 juli 2025 geactualiseerd. De Staatssecretaris van Financiën verduidelijkt de regels voor het recht op aftrek van btw, met aandacht voor investeringsgoederen, handelingen met aandelen en diverse bijzondere situaties. Het besluit van de Staatssecretaris van Financiën bevat een actualisering van het... Read more »
    • Verpandingsactiviteiten zonder objectieve winstverwachting vormen geen bron van inkomen
      De inspecteur mag het negatieve resultaat uit een vof weigeren als er jarenlang structureel verlies is en geen objectieve winstverwachting bestaat.... Read more »
    • Opinie | Ransomware-betalingen aftrekbaar?
      In een steeds verder digitaliserende wereld wordt cybersecurity belangrijker. Dennis Post gaat in zijn Opinie in op de vraag of en onder welke voorwaarden ransomware-betalingen als aftrekbaar kunnen worden beschouwd.... Read more »